Pessoa, inget för mig!

Nu kör vi igen, tänkte skriva lite om pessoa. Nu måste ni ju tänka att detta är min åsikt och ni får gärna kommentera er åsikt, bara kul att höra vad andra tycker som sagt!

Ja, pessoa. Det där bettet har jag nog aldrig riktigt gillat. Först visste jag bara att det var väldigt starkt så mina första tankar om det var att "Har man så lite koll på sin häst att man inte kan få stopp på den så kanske man ska ta reda på orsaken? Inte bara sätta in ett jävla pessoabett i munnen på den stackars hästen!" Ja, något sådant var nog min första åsikt. Och jag står fortfarande för det, kanske hästen har ont? Hästen springer nog aldrig "bara för att", eller hur? Om det fortfarande inte går när man hittat orsaken så tycker jag fortfarande inte att man ska stoppa in ett pessoa i munnen. Är hästen stark? Ja, jag skulle iaf sitta och nöta på ett vanligt bett. Jag menar - jag vill hellre göra något riktigt för då har jag ju förtjänat det. Sätter man in ett pessoa så förtjänar man inte att hästen drar mindre, nej absolut inte!
När jag sedan läst en text om pessoabettets verkan så blev jag bara mer förbannad på att man kan använda ett sånt bett. Sitta och ge hästen två olika signaler, hur schysst är det? Tar du bara lite i tygeln så trycker bettet i nacken och gommen. Det är ganska sjukt det där bettet, jag är inget fan av det och jag skulle aldrig kunna rida på det. Skulle aldrig stoppa in det i Piccabbos mun än hur mycket han skulle dra. Jag ska sitta där på hans tredelade bett och klara det helt själv!
Iaf, här är en text jag lånade från Norahs (empathys) bilddagbok:


"Pessoabettet är från början ett körbett, ett såkallat "gagbett". Namnet, eller smeknamnet Pessoa kommer från att Nelson Pessoa började använda det, det egentliga namnet är Dutch Gag. Gag betyder munkavle, så Pessoabettets rätta namn är Holländsk Munkavle.

Pessoabettet är inte ett stångbett, då det inte har någon hävstångseffekt. Det finns ingen mothållande punkt (kedjan på stångbettet), utan bettet är överrörligt och kan dras bakåt utan stopp. Pessoabettets tryckpunkter är lanerna, nacken och (vid tvådelat) gomtaket. Lanerna: hästen vill föra huvudet i riktningen trycket kommer från (dvs ryttarens hand), nacken: hästen vill sänka huvudet, gomtaket: hästen vill höja huvudet. Resultatet blir alltså att hästen trycker in nosen mot bringan, försöker sänka nacken men hindras av det obehagliga trycket i gommen.

Vad är det som gör att bettet ger dessa signaler till hästen då?
När du tar i tygeln roterar bettet, det tippas framåt precis som stångbettet. MEN, stångbettets skänklar sitter fast i mundelen, medan pessoats skänklar kan snurra runt för mycket. Eftersom underskänkeln dras bakåt, tippar överskänkeln (där nackstycket sitter fast) framåt och nackstycket spänns, dvs hästen känner ett tryck i nacken. När underskänkeln dragits bakåt så mycket det går, uppstår även tryck från tränsbetts-delen, dvs i lanerna. Det är ungefär nu ryttaren börjar känna lite motstånd i tygeln, och då har hästen redan känt otroligt mycket av bettets verkan. Direkt när trycket uppstår vid lanerna, knäcker bettet av på mitten (tvådelat) och trycker upp i gommen på hästen. Denna effekt får du vilken av ringarna du än sätter tygeln i, även den översta, detta pga. att nackstycke och tyglar inte sitter i samma ring.


Det går inte att få pessoat till ett stångbett genom att sätta på en kedja. Bettet är fortfarande överrörligt, så kedjan kommer bara att hamna fel och nypa hästen, vilket leder till ännu mer obehag. Det enda sättet att få ett pessoabett "bra", är genom att sätta både nackstycke och tyglar i den stora ringen. Inte särskilt praktiskt, eller hur? Det går heller inte att säga "inget bett är skarpare än handen som håller i det" gällande pessoat. Det är som att säga att man kan rida med en såg i hästens mun, bara man har mjuk hand. Bettet ger dubbla signaler till hästen, "lurar" ryttaren och är svårt att ge eftergift med. Oavsett hur mjuk du är i handen kommer bettet ändå att motverka dig."

Så ja, vad har du för åsikt om detta bett?

Dagen - känslor på topp ..

Hej!

Hopptävling på stallet imorse så åkte dit och kollade, Henny kom tvåa i hennes klass - Grattis vännen!
Träffade massa folk och så, trevligt.
Satt ute hos P i sammanlagt en halvtimme, kallt men det äre värt!

tomorrow is gonna be a hard day .Min & P's historia ღ

Ja, som ni antagligen förstår av rubriken så ska ni nu få läsa om min och P's historia, hur allt började, vad vi gått igenom och allt. Det kan bli långt, beroende på hur förklarande jag vill skriva, så orkar ni inte läsa hela så vet ni nu ;-)

Allt började iaf en kylig septemberkväll , det var en Måndag, den 14 September 2009 för att vara exakt. Henny & jag stod och snackade, jag var så förbannat sugen på att ha en häst att bara pyssla om och så. Helt plötsligt kommer Henny på att det faktiskt finns en häst på stallet, han brukade nästan alltid stå ute långt in på kvällen ensamen för hans ägare jobbade länge, senare skulle det visa sigg att hon jobba hela 10mil bort på en skola i Sollefteå. Iaf så skulle jag ta hennes, jag smög blygt in i privatstallet och tittade mig omkring, där - tredje boxen till vänster var det. Snabbt knappade jag in numret på mobilen och skyndade mig ut till Henny igen. Sen kom den svåra delen, där jag skulle skriva till henne, allt lät ju sååå dumt? Henny tog då min mobil och skrev, sedan frågade hon mig om det blev bra. Ett "mm" var nog allt jag fick ur mig, så nervös som jag var. En halvtimme senare ungefär fick jag svar, "Det där låter intressant. Kan vi ses ikväll? :)" stod det, exakt vad jag svarade vet jag inte men ett "ja" iaf. Tiden gick och runt åtta var hon där .. Henny stod nog och "skrek" på mig i en kvart för att jag skulle våga gå till henne, tillslut gick jag. Hon stod och mockade, med ryggen vänd mot mig. "Hej .." fick jag ur mig tillslut. Hon vände sig om "Hej! Är det du som är Agnes?" sa hon och log. Då rann all nervositet av mig nog, hon var så glad och hon såg så himla snäll ut. Vi pratade ett bra tag och sen skulle vi gå ut och hämta in Piccabbo. Jag fick ta honom, gud vad jag var nervös då. Haha! När jag gick därifrån var det iaf klart, jag hade nu en häst att ta hand om, det måste nog varit den lyckligaste dagen i mitt liv.
Varje dag i ca. 2 veckor var jag med honom, mockade, mös, tog promenader och borstade. Vi började känna varandra bättre och han blev allt lugnare i min närvaro. Så efter ungefär två veckor skulle jag få rida han, jag tror det var en torsdag. Jag minns iaf att jag borstade han typ fem gånger medans jag väntade på erica, haha .. Tillslut satt jag iaf på hans rygg oh shit vad nervös jag var. Vi fick till trav och skritt iaf och när jag skulle hoppa av tyckte jag det kändes sååå fel för han var så hög. Erica hjälpte mig ner, hahah!
Efter det red jag honom 1-2 gånger i veckan. Till vintern blev han halt så då fortsatte vi att bara mysa och gå korta promenader. När vi sedan skulle börja skritta igång honom igen var jag överlycklig. Vi började trava och tillslut kunde vi rida helt som vanligt igen, hur glad var inte jag då? I Januari (?) kom det som skulle förstöra allt det närmaste halvåret. Det var en fredag, jag hade ridit och gick ut ur ridhuset och skulle vända om och stänga dörren då han blev rädd för något och slet sig. Jag vänder mig om och ser hur hela hästen bara försvinner ner på golvet, jag kommer så väl ihåg hans vettskrämda ansikte .. Lika snabbt är han uppe igen och springer in i stallet, jag står kvar och känner hur tårarna kommer rinandes. Erica Lundqvist kom och jag föll ihop i hennes famn, hade hon inte kommit hade jag antagligen ramlat ihop på golvet. Hon tog mig till Piccabbo, Sandra hade tagit in honom i hans box. Jag grät nog i en timme, medans jag tog av honom grejerna, medans jag mockade. Hela jag bara skakade. Evelina kom, hon ringde Erica åt mig för jag klarade inte av att prata. Erica ringde upp mig senare på kvällen då jag lugnat mig. Dagen efter fick jag veta att han fått en lårkaka och han var typ svullen .. Någon vecka efter skulle Erica till USA och jag skulle ha Piccabbo. Den veckan hade jag sett fram emot och planerat sååå bra, nu kunde jag inte göra något av det , den tiden blev inte som planerat. Efter "olyckan" vågade jag mig upp på han kanske fem gånger men varje gång hade jag panik.
Så fram till Juli red jag inte, vi mös bara och så.
Juli så följde jag med Erica till Ann där han stod på sommarbete. Vi red då ut och ni förstår inte känslan jag hade då, galoppera på min bästa vän ute i skogen, rädslan var borta.
När han kom tillbaka igen började vi med NH och efter ett tag började jag rida honom igen. Det var nog först då vi började komma framåt med avslappning och sånt. Vi jobbar fortfarande på det men vi har såååå kul. Vi ska klara oss igenom allt, för vad som än händer vet jag att han alltid finns där och jag kommer stanna vid hans sida så länge jag får!

on the days I can't see your eyes,
I don't even want to open mine.
But there's really only one thing to say,
God damn you're beatiful to me,
Yes,
You're everything.2009
Nu hörni, nu har jag fixat en film på mig och P, hittade inte så många failbilder så det blev en film med failbilder & bilder som betyder allt för mig. U gonna loveit, I do

failbilder.

eftersom att vårt ridpass idag var ganska fail, fast egentligen var han ganska fin .. Men det kändes inte rätt bara, fyfan. sista gången .. damn i'll miss it Skulle ju rida seriöst, men nej det gick inte så bra. Försökte men han var inte riktigt sig själv idag.. dock inte jag heller.

ska försöka ordna ihop en film med failbilder på mig & picca, intressant? :)Innan sommaren!

Innan sommaren ska detta finnas hos mig, bara är så!
inte så superdupersnyggt, men ändå!


helst röd, men det fanns typ inte? :(

Allt från hööks, nu ska jag spara ihop pengar ;)


P & kommentarer.

Vad ska man säga om dagens ridpass? Jaa ... Emma och jag kom till stallet, fixade hästarna sen gick vi ut. Hoppade upp lite klumpigt (barbacka nivet) sen börja hästen hoppa uppupp studselistuds, kunde inte annat än garva, mes! Vi frös något jävulskt så det blev att vi red i ca. 15-20 minuter men det är ju alltid något iaf. Han var duktig idag, vi larvade mest runt och så. Imorgon ska vi ta en seriös tur inne, sen ska vi ta en liten promenad och mysa! jag saknar att rida runt i hans super sadel med mina fina dressyrläder </3

Ja, fick ett par kommentarer till "Godis som belöning", svarar på de här, palla inte annat ;)

Postat av: Julia

Tror att Sudden gillar att man pysslar med honom, kliar honom osv :)

2011-02-23 @ 18:11:59
URL: http://julialaa.blogg.se/

Jao, super. Kör på den :)Postat av: Olivia Gustavsson

din header var superfin!

2011-02-23 @ 20:08:50
URL: http://oliiviiagustavsson.blogg.se/

Tack! Det är min underbara vän mattu som gjort den, kika in på hennes blogg vetja!
Postat av: Bea

Dino är inte så förtjust i pyssel, ofta kör jag med att hon får en lugn stund när hon gör rätt, ibland godis, ibland med lite pyssel. Varierar helt enkelt =)kanske får bäst reslutat då ;)

2011-02-23 @ 22:49:37
URL: http://beabystrom.blogg.se/

Ja, det är kul med variering också, bra att prova sig fram liksom! ;)

Godis som belöning?

Ja, hörni. Vad tycker ni om det? Ska man belöna hästen med godis? När man "tränar" NH eller trickträning alltså.
Där har jag nog en ganska stor åsikt faktiskt. Godis är en bra sak faktiskt, dock i rimliga gränser. Att belöna hästen med godis första gångerna , det är ganska smart. Men vill man sedan sluta träna med godis, då måste man ju hitta något annat. Mys? Jo, det är super, om du har en häst som gillar det. Om din häst uppskattar det, hitta det perfekta stället liksom. Detta kan ju se olika ut från häst till häst. Som P tex, han älskar uppmärksamhet. Men inte när man pillar på han i ansiktet, bara ibland och han har inget speciellt "ställe" där han gillar att bli kliad, inte vad jag har märkt än. Och godis, det är svårt med han, lär man han trick med hjälp av godis tigger han 24/7 så därför gör jag inte det. Men vid tex inkallning och följa osv, där brukar han få en bit när han är duktig, men samtidigt brukar jag klia han. Tillslut kanske jag kan ta bort godiset? Jag vet inte, vi prövar oss fortfarande fram och det är kul men sjukt svårt.
Men kortfattat - har du en häst som tigger av godis, släng godiset. Har du en häst som älskar att bli kliad, fram med händerna och klia på!
Era åsikter? :)Har inte haft tid att uppdatera .. Men måndagen, det var en underbar dag! Jag har faktiskt inte lust att berätta, för jag kan inte beskriva. Allt jag säger är att vi tränade/mös i hagen och ♥

Ska äta nu, sen ska jag skriva ihop lite saker, fixa lite videoklipp. Vi ses!


Mini bildbomb på P ♥


dessa bilder är från sommaren 2010, några dagar efter att han kommit tillbaka från betet. Det var även denna dag som det gick upp för mig att jag var tvungen att göra något åt att han var så oförskämd då jag ledde han och min första tanken var då NH. Vet inte exakt vilket datum detta var men i augusti 2010 iaf.dessa bilder är från 13 september 2010, dagen minns jag för att det var dagen innan vi firade 1år! Här var första gången vi provade på NH, jag fastnade, allt kändes rätt. Dock blev det inte så mycket av det, jag vet inte .. Har dock börjat ta upp det mer och mer så det är ju härligt.& sist dessa bilder, som är från den 11 Februari 2011. Som ni ser har vi något kvar i ridningen, formen alltså .. Men det kommer, vi kommer dit, ibland finns den där några minuter, men vet ni? Det nöjer jag mig med, för att jag har jobbat mig dit själv. VI har inte fått hjälp, VI har gjort det. förstår ni hur förbannat stolt jag är över det? Det känns riktigt bra, min lilla ängel

btw, måste lägga till att vi fått lite hjälp, har ridit för evelina kanske 3 gånger? men jao :)


problem hörni ..

Nu har jag problem, jag startade ju den här bloggen för att skriva om P och annat intressant om NH, mina åsikter, inspiration och massa kul. Men det går segt, riktigt segt ... Vad vill ni se i bloggen egentligen? Eller är det bra nu? Lite uppdate, tråkigt och ja. Vad vill just du läsa om? Släng in en kommentar så ska jag försöka fixa det. Jag bits inte, lovar, inte hästen heller så ni vågar kommentera! 
Imorgon ska jag och älskling ut på en liten upptäcksfärd, kan blir en film, intressant? (:


bild sen i somras ♥


så bra, hahaahHAHAH, jag dör!

/equiiss

Inspirationgillar detta skarpt, njut!

/equiiss

Ååh, ♥

Ibland blir man bara riktigt förjävla glad! Usch vad jag älskar den där hästen , underbart stavas det.
Red ju iaf igår. Kom dit vid två så då mockade jag lite snabbt och fixade vatten och kvällshöet. Hämtade sedan in hästen och tog av täckena. Borstade och så lite snabbt, satte på benskydd och tränsade också gick vi in till ridhuset. Gick runt lite där och satt upp sådär fint, så som bara jag kan, ehhe ... Iaf, så fort jag kortade tyglarna gick han bara där, han var så himla fin. Sen kom de härligaste, personalen hade harvat så de skulle stänga dörarna som går ut från ridhuset och det tog typ 5 minuter och hur tjock dimma som helst flöt in så då travade vi runt i dimman. Hur mysigt var inte det liksom?
Han var iaf underbar den första halvtimmen, fin form och så, bra framåtbjudning och ja allt. Sen andra halvtimmen var han så dryg, det orkar jag inte skriva om. Nöjd är jag och det är huvudsaken!


fin skärpa och så, häha .. söt är han iaf!

Men hörni, ska göra lite tidsinställda inlägg, så ni får kika in senare. Kommer videos, kanske någon text osv. :)

/equiiss

Om "NH eller Parelli?"

Postat av: Bea

Jag håller med att parelli är med fysisk, men sånt beror nog också lite på vilken häst man tränar med... Jag började med NH men har sen övergått lite mer mot 7 g, och ofta så kombinerar jag det. Men det Fysiska kan ibland vara en bra grej för vissa hästar för att förtydliga det man vill eftersom endel av dem är väldigt fysiska mot andra hästar.
Men framför allt så behöver man ju ha ett bra band med hästen, tillit är ju A-O hos hästar, min vän tog det typ 4 månader att få ett superstakt förtroende från sin häst. Jag tycker personligen att det har tagit lång tid för mig & Dino men helt klart värt det, idag fick jag riktigt respons på hennes förtroende och hennes vilja att följa med mig även fast hon är alfa i flocken.

Mycket roligt! Utmana dig och Picca, det är kul! jag lovar, och du kanske blir förvånad! =)
Kika gärna på min blogg!

 

Jo, det har ju stor betydelse med vilken höst man har! Det med det fysiska är ju liksom lite kul, eller haha nej men jag tycker man kan börja med tanke & blick, sen ta lite försiktigt och öka och så fort man får respons släpper man och berömmer. Ja, när man väl fått hästens tillit har man en vän för livet, usch vad härligt!

Ångrar verkligen inte att jag började med NH, väldigt  lärorikt! :)

Det ska jag, tack!

 

/equiiss


NH eller Parelli ?

Eftersom jag inte fick in några önskemål så kör jag själv , tänkte ta lite skillnaden mellan NH och Parelli, eller ja mina åsikter och tankar om det. Ni får gärna joina och diskutera, det är bara intressant att se andras tankar.

Ja, Parelli eller NH, vad är egentligen skillnaden? Jag menar om du inte är "insatt" och bara ser det, det ser ju likadant ut? Man gör väl samma saker?
Men jag menar, vore det samma saker skulle det väl inte ha olika namn? Nej, det är där mina funderingar började. Jag funderade ett bra tag, och jag tycker att Parelli verkar mer fysiskt, man liksom "rör" hästen mer, man går mer direkt på. Medan NH så känns det mer psykiskt, man börjar med tanken och närmar sig sakta.
Men om man skulle kombinera de båda? Det skulle bli super nog, kombinera NH och Parellis 7g. Eller vad tror ni? Kom igen nu och hjälp mig, vi kan hjälpa varandra.

Jag vet inte riktigt, jag är ju inte så super insatt, jag och P jobbar fortfarande med det här. Men det var därför jag startade bloggen, för att visa från början, för att visa mig själv i mitt nybörjartänk och allt sånt.


Pat Parelli.

/equiiss

Presentation av P ♥

Nu äntligen tänkte jag sätta mig här och försöka skriva ihop en presentation av P, ska försöka fatta mig kort så ni slipper läsa i en timma, haha.

Piccabbo Sacc xx heter han, min älskade ängel, född 7april 1994 så snart fyller han alltså hela 17år. Han ägs av underbara Erica Frestadius och står på Örnsköldsviksortensryttarklubb (ÖOR) i lilla stallet. Han är mörkbrun med ett vitt hjärta i pannan och en vit snopp, han har två vita strumpor (visst heter det så? jag suger på tecken ..) på vänster bak-och framben.
Piccabbo är en pigg och nervös liten herre, men han gör aldrig något dumt, möjligtvis några viftnngar med bakbenen när sadeln läggs på och mot sin boxgranne. När det kommer nya människor blir han väldigt nervös, när jag började sköta honom kunde jag knappt hålla på med honom då han mest sprang runtrunt inne i boxen. I ridningen är han ganska lurig, när jag började rida honom (då jag var liten och dålig, eller nej, men typ) så trodde jag att man inte behövde använda benen, han sprang ju redan så fort och det värsta är att jag trodde han gick värsta fint, herregud.. Men nu när jag verkligen börjar lära känna han så är det som gäller - mycket drivning och mjuka händer, lugn människa som rider och halvhalter. För när han väl börjar gå där - då får man driva som attan!
Vad mer ? Jo, han älskar hoppning, vilket är lite synd då han nästan aldrig får hoppa .. Ska försöka med det när vi kan börja rida med sadel igen. Han älskar även att rida ute i skogen och blir väldigt studsig och springig.
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer, vill ni veta något mer? Kommentera då så svarar jag, så fråga vad ni vill.

/equiiss

Dumma lilla häst..

Äntligen hemma från stallet, usch vad trött jag är!

Dagen blev bra, började med att jag tog in P och fixade honom. Tror han gnäggade minst 10 gånger då han inte hade några kompisar i stallet.. Sen gick vi in i ridhuset, tror jag förfrös mina fingrar de 20 metrarna mellan lillstallet (där vi står) och storstallet (ridhuset, privatstall, ridskolestall) det är inte okej, så kallt borde vara olagligt. Iaf så red jag barbacka, hästen vilade igår så det var typ "åh-vad-kul-att-få-springa-släpp-iväg-mig-snällaaaaa!" , men ja. Vi lyckades få ett någorlunda lyckat pass på 35 minuter. Så jag är nöjd, på torsdag och fredag blir det hårdträning!

Imorgon hade jag tänkt försöka skriva ihop en presentation om P och någon annan text, önskemål? :)

 

/equiiss

Min älskade ängel ♥

Åååh, jag har fått bilderna från Josse, kanske inte världens finaste men jag blir så lycklig av dem! Han är ju för bra, 17månader med han idag!
Blev inge träning, så jävla kallt, skulle rida men hann inte så det blev bara massa mys. Men det är ju super det med, eller hur? Imorgon blire att rida han, mer om det imorgon ;)/equiiss

Inspiration.

Ni måste verkligen kolla in Norahs blogg, den är så underbart bra! Så ta och kolla in den och njut.
Nu drar jag till min prins och myser och tränar.

/equiiss

Presentation

Hej där!

Nu när bloggen äntligen är fixad så kan jag börja blogga igen - som jag har längtat. Designen & allt snyggt är gjort av min underbara vän Matilda Sjöblom , så jag tycker ni kan kolla hennes blogg för hon är så sjukt bra :)
Iaf, jag tänkte göra en liten presentation av mig själv. Agnes Lindberg heter jag, 14år och bosatt ca en mil från Övik. Hästar är min stora passion och det har det varit i ungefär 8-9 år. Jag rider på ÖOR, dock börjar intresset för ridskolan & ridskolehästarna försvinna då jag mer känner att jag vill hålla mig till den Naturliga Hästhållningen. På ÖOR står även min underbara prins Piccabbo Sacc ** , eller ja, han är inte min men min sköthäst ska jag väl säga. Han fångade mitt hjärta den 14 september 2009 och sen dess har han varit den bästa delen av mitt liv. "Presentation" av honom får ni senare! Vad kan man mer säga om mig? Jag är en riktig djurmänniska - eller nja, ska kanske säga häst&hundmänniska , ehehe. Jag är en ganska blyg person när det gäller människor jag inte känner så bra, annars är jag väl ganska framåt. Jag har sjukt dåligt självförtroende. Och jag är nog ganska "ensam", eller jag har vänner och så , men jag sitter hellre hemma med min familj en helg än åker och gör något med kompisar. Dock så är det ju kul att vara med folk, men ni förstår! Jo, det var en kort presentation av mig.
Har även en till blogg, där jag skriver om mig själv utanför hästarna, ni får gärna kolla in den. Har en länk under "länkar" , Onlyme :), står det.


jag & P.

/equiiss
Lista - Piccabbo

liten uppdate, bara för att. hörs!
Vad heter hästen? Piccabbo Sacc xx
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? Det är bra! hehe
Vad kallar du hästen? Picca, Piccabbo , Prinsen, älskling, gubben, hjärtat, kärlekshästen
Vad kallar andra hästen? Picca, Piccabbo
Hur gammal är den? Han blir 17 i april.
Vilket år/månad/dag föddes den? 7 April 1994.
Vilken färg har den? Mörkbrun.
Har den några tecken? En snopp & en stjärn? jag suger på tecken .. även två strumpor
Hur hög i mankhöjden? Ca. 163
Är det ett sto/valack/hingst? Valack.
Vem red in/utbildade hästen? Ingen aning ..

Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare?
Jodå. :)
Hur är den i skritten? Bra.
Hur är den i traven? Bra.
Hur är den i galoppen? Ganska bra, kan bli lite korsgalopp & så ibland haha.
Kan den skänkelvikningar? Joo.
Kan den öppna/sluta? Ja.
Kan den galoppombyten? Har inte prövat, men det kan han nog.
Ställer den alla ben brevid varandra och håller formen i halterna? Det är väl inte så noga?
Är hästen pigg? Jodå.
Är hästen trög? Njeee
Är hästen stark? Nej, inte direkt.
Är hästen het? Nej.
Bockar den? Inte ofta.
Har du bockat med den? Nope.
Stegrar den? Nej.
Har du stegrat med den? Nej.
Sparkar den bakut? Inte ofta.
Har du sparkat bakut med den? Neje.
Skenar den ofta med dig/andra? Nej.
Har du skenat på den? Nej.
Är den tittig? Ganska.
Har du badat tillsammans med den?
Nej.
Har ni hoppat tillsammans? Nej.
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Nej, inte än!

Hoppar hästen bra?
hehe, jora.
Gillar den att hoppa? dumenaaa ?
Har den bra hoppteknik? Ganska så.
Hur högt brukar du hoppa med den?
Har aldrig hoppat han ..
Hur ofta hoppar du den? aldrig, än
Står hästen i box? Jo.
Hur mycket och vad äter hästen? 12kg hö om dagen + kraft på kvällen.
Går den i hagen varje dag? Hehe ja.
I en stor eller liten hage? Jag tycker alla hagar på ÖOR är för små så ..
Hur länge går den ute per dag? Ca. 07.30 - 20.00 
Gillar den att vara ute i hagen? Jodå.
Har den vindskydd i hagen? Nej.

Borstar du hästen före och efter ridningen? Alltid före, ibland efter. 
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? Ibland.
Hur länge brukar ni rida varje gång? Allt ifrån 30-60 min.
Hur tycker du att man ska rida för att klara av hästen? Mjuk, bestämd, lugn.
Är hästen ridskolehäst eller privathäst? Privathäst.

Vem äger hästen? Erica Frestadius.
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? Så länge jag får.
Är hästen snäll i stallet? Självklart.
Kan hästen stå lös i stallet? Ja.
Måste hästen vara uppbunden? Nej.
Håller du på med den i boxen eller i stallgången? Innan ridningen - boxen. Efter - stallgången. typ

/equiiss

RSS 2.0